Now loading.
Please wait.

Meni

+381 60 052 3364

info@caninus.rs

Konzervativna stomatologija i endodoncija

UslugeKonzervativna stomatologija i endodoncija
UslugeKonzervativna stomatologija i endodoncija

Konzervativna stomatologija i endodoncija Caninus ...

Konzervativna stomatologija i endodoncija

by CANINUS

Sama reč konzervativna upučuje na čuvanje nečega. Ova grana stomatologije usmerena je ka otklanjanju faktora koji dovode do uništenja zuba, očuvanju preostalog zdravog zubnog tkiva i rekonstrukciji oblika zuba. Endodoncija se kao grana stomatologije bavi lečenjem mekih tkiva u krunici i korenu zuba, takozvanog “živca”.

Šta je karijes?

Karijes je hronično, infektivno oboljenje tvrdih zubnih tkiva prouzrokovano bakterijama. Patogeni mikroorganizmi su nastanjeni u zubnom plaku koji je upravo zahvaljujući aktivnosti bakterija čvrsto vezan za površinu zuba. Na taj način, praveći sredinu koja im pogoduje, mikroorganizmi nesmetano deluju na zub uzrokujući karijes i komplikacije karijesa kao sto su upale pulpe (“živca”), gangrene pulpe ( “zivca”) i gnojnu upalu kosti koja okružuje zub. Plak se uglavnom nalazi na delovima zuba do samih desni. Prepoznaćete ga po boji koja varira od bele do žute. Ako uspete da skinete plak čačkalicom to znači da higijena usne duplje nije na zadovoljavajućem nivou i da ste pod rizikom oboljevanja od karijesa i parodontopatije jer plak deluje i na same desni i dublja tkiva.

Vaša lična procena ne može da zameni klinički pregled stomatologa koji će da pregleda zube i ostala tkiva usne duplje, oceni rizik oboljevanja od karijesa i parodontopatije, pronađe vama nevidljive karijese u samom začetku, dijagnostikuje upalu desni i primeni terapiju parodontopatije obučavajući Vas pravilnoj oralnoj higijeni.

Nakon uklanjanja karijesa kavitet (šupljina) u zubu se mora zatvoriti. To se postiže:

Plombom
Bele (kompozitne) plombe su zahvaljujući napretku tehnologije po čvrstoći i otpornosti na sile koje deljuju prilikom žvakanja i pokretanja vilice dovedene do zadovoljavajućeg nivoa.

Fasetom
Izrađuju se od kompozita (bele plombe) ili keramike. Prekrivaju prednju površinu zuba. Nalaze primenu kod karijesom ostećene prednje površine zuba, za korekciju nepravilnog oblika, položaja i boje zuba.

Keramičkim ljuspicama (vinirima)
Koriste se kod minimalnih oštećenja karijesom, zatim za ispravljanje nepravilnog položaja, oblika i neodgovarajuće boje zuba. Pre njihovog postavljanja zub se mora pripremiti tako sto se minimalno izbrusi (sastruže). Ako po oceni stomatologa zub ne zadovoljava kriterijume za izradu vinira pristupa se izradi krunice.

Inlejem, onlejem (keramičke plombe)

Krunicom
Protetska nadoknada koja nadoknađuje izgubljeno tvrdo zubno tkivo usle velikih karijesa. Primenjuje se još za ispravljanje polozaja, oblika i boje zuba. Izrađuju se od kombinacije metala i keramike (metalokeramičke krune) kao i od posebne vrste keramike (keramičke krune).

2019 Caninus